Puheenjohtajalta

Kirjoitus IALC:n website-julkaisuun:
International Bulletin N:o 57 - November 2020, linkki

Hyvät ystävät, lämpimät terveiset Oulun Lyceumklubista! Klubimme kokoontuu kerran kuukaudessa lukuun ottamatta kesäkuukausia. Viime vuoden toiminnan päätimme perinteiseen Luciajuhlaan ja tämän vuoden aloitimme Beethovenin Fidelio-oopperalla. Helmikuussa pidimme vuosikokouksen. Sitten toiminta pysähtyi! Suomen hallitus antoi maaliskuun alussa tiukat määräykset koronaepidemian hillitsemiseksi: koulut ja työt siirtyivät etätöihin, harrastus- ja kulttuuritilat sulkeutuivat. Ulkonaliikkumiskieltoa eikä maskipakkoa ollut. Yli 70-vuotiaita kehotettiin välttämään kontakteja, mm. kaupassakäyntiä.

Pandemia oli kaikille sokki. Näin äkkiä maailman turvallisuustilanne muuttui! Kaikilla oli huoli omasta ja läheisten terveydestä ja monella myös toimeentulosta. Erityisen raskasta oli hoitokotien vanhuksilla ja heidän omaisillaan, sillä vierailut eivät enää olleet mahdollisia.

Suomea on suojannut hallituksen nopea reagointi määräyksineen ja suosituksineen sekä kansalaisten halu totella ohjeita. Tätä kirjoittaessa Suomessa on ollut 8200 koronatapausta, joista noin 70 % pääkaupunkiseudulla ja noin 2.5 % (alle 200) Oulun seudulla. Tunnemme suurta myötätuntoa niiden maiden ihmisiä kohtaan, joita pandemia on kurittanut huomattavasti rajummin.

Te, jotka osallistuitte IALC:n kulttuuripäiville 2018 Oulussa, tiedätte, että Oulu on pienehkö kaupunki Pohjois-Suomessa loistavine ulkoilumahdollisuuksineen. Ulkona liikkuminen on myös turvallista ilman ihmisruuhkia. Kaikki ulkoilivat runsaasti kevään aikana. Osa meistä jatkoi netin kautta ohjattuja harrastuksia. Videopuhelut olivat runsaasti käytössä. Monella on kesämökki, jonne saattoi vetäytyi luonnon lähelle. Omakotitalossa asuvat puuhasivat puutarhassa ja tapasivat siellä ystäviä. Kaikki kaipasivat sosiaalista elämää ja harrastusmahdollisuuksia, osa ahdistui eristyksessä. Yrittäjiä painoi pelko omasta ja työntekijöiden toimeentulosta. Lapsiperheissä vanhemmat olivat tiukalla, kun piti ohjata lasten etäkoulua ja tehdä samalla omat työtehtävänsä. Onneksi tämä tapahtui kevättalvella ja kesä toi auringon lisäksi uusia mahdollisuuksia.

Oulun klubi on kokoontunut hotelli De Gamla Hemissä, joten klubilla ei ole taloudellisia seuraamuksia toiminnan keskeytymisestä. Helsingin klubi omistaa kokoushuoneistonsa, jota he myös vuokraavat muille. Kun vuokratulot lakkasivat, heille pitkä tauko on ollut myös taloudellisesti vaikea.

Toukokuussa lapset pääsivät vielä kouluun pariksi viikoksi ennen lomaa. Pitkin kesää Suomi on avautunut lähelle normaalia. Suomessakin on ollut nyt lievää taudin aktivoitumista. Uskomme, että tilanne pysyy hallinnassa ja voimme pian jatkaa myös klubin toimintaa.

Syyskuussa 2020

Päivi Kytömäki